Kompressionsstrumpor mot gubbvad

Kompressionsstrumpor mot gubbvad

Gubbvad är ett samlingsnamn för symtom på olika skador i vaden. Symtomen uppstår oftast i samband med någon idrottsaktivitet. Vanligast är att det uppstår en eller flera bristningar i vadmusklerna. Symtomen på gubbvad kan vara många, det kan vara en akut krampliknade smärta, stelhet, ömhet eller en brännande känsla. Det drabbar oftast dig som är aktiv och om du är i mogen ålder.Gubbvad är en ganska vanlig åkomma, men det kan enkelt förebyggas med kompressionsstrumpor eller vadskydd. Vem som helst kan drabbas av gubbvad och du behöver inte vara av manligt kön, även om det heter gubbvad. Faktum är att det är vanligast att män drabbas, ca 80% av fallen. En av anledningarna att äldre drabbas är att cirkulationen blir sämre ju äldre vi blir, och så tränar man kanske inte lika frekvent som när man är ung.

Hur hjälper kompressionsstrumpor

Hur hjälper kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor kan man använda efter en skada, den hjälper till att hålla igång cirkulationen i vaden och benet. När benet får bättre blodgenomströmning kan återhämtningen gå fortare. Efter en skada är det en bra idé att använda kompressionsstrumpor under träning för att ge benet stadga, strumpan hjälper även till med att minska svullnad efter en skada.När du har drabbats av gubbvad är det viktigt att träna upp musklerna igen genom cirkulationsträning och fotgymnastik som stärker vävnaderna. För att inte skadan inte ska förvärras eller att man råkar ut för samma sak igen rekommenderas att man bygger upp full styrka innan man återgår till normal aktivitet. Undvik hastiga rörelser och avstamp i träningen som ger hög belastning på vaden. Kompressionsstrumpor kan också förhindra att ytterligare skador uppkommer vid träning.

Att använda kompressionsstrumpor i förebyggande syfte

Kompressionsstrumpor motverkar svullna och värkande ben och ökar blodcirkulationen i benen. Det är en dokumenterad och beprövad metod. Dina ben känns piggare, mer energifyllda och du känner att du orkar mer när du bär strumpor som stimulerar vaderna. Kompressionsstrumpor kan användas av alla och i förebyggande syfte.Bär du kompressionsstrumpor efter en sportaktivitet, ökar strumporna blodgenomströmningen i vaden och dina muskler återhämtar sig snabbare och därmed reducerar du även träningsvärk. Kompressionsstrumpor används inte bara när du har drabbats av gubbvad, utan också om du har problem med trötta och svullna ben. Kompressionsstrumpor kan användas i många olika sammanhang:

  • Gubbvad
  • Förebyggande syfte inom sporten.
  • Om du har ett stillasittande jobb.
  • Om du reser mycket.
  • Om du går och står mycket på hårda golv.
  • Gravid som har svullna ben.
  • Åderbrock.
  • För dig med trötta och svullna ben

Att använda kompressionsstrumpor i förebyggande syfte